Hoe voorkomt u financiële uitbuiting?

Vorige week maandag 21 november 2016 las ik een alarmerend stuk in de Volkskrant. De titel van het artikel luidde ‘Hoe je ziet dat het tijd is om alarm te slaan’. Dit artikel was opgesteld omdat het vorige week de ‘Internationale week zonder geweld’ was.

Aan het woord kwamen ouderen die opgelicht werden door mensen die hulp aan hen verleenden. Schoolvoorbeelden van een hulp in de huishouding die ook boodschappen voor mevrouw deed. En op een gegeven moment ook wel even mevrouw haar flat verkocht. De seniore alleenstaande mevrouw vond nooit het gehele bedrag van de verkoop van haar flat op haar bankrekening. Ze bleek voor een en/of-bankrekening met haar hulp geopend te hebben. Alle bankafschriften gingen naar het adres van de hulp…. Ook blijken veelal kinderen of kleinkinderen de bankpassen van ouderen te gebruiken om veel geld voor zichzelf op te nemen.

Hoe voorkomt u financieel misbruik bij u zelf?

Schrijnend voorbeeld uit de krant natuurlijk. Hoe kun je zelf als oudere deze situaties voorkomen? En dan is het belangrijk dat ook ouderen bedenken dat zij mogelijk achteruit gaan, minder snel zaken doorhebben dan voorheen. Akelig om te lezen en te weten dat vaak (klein)kinderen zich schuldig maken aan het pinnen van de bankrekening van de ouderen voor zichzelf en niet voor de ouderen, het financiële misbruik dus.

Levenstestament

Maatregel één is stel een levenstestament op. In dit testament regelt u wie er uw financiën gaat regelen als u daar zelf niet meer toe in staat bent.

Gevolmachtigde

Maatregel twee: benoem een gevolmachtigde en regel toezicht op uw gevolmachtigde. Dit om te voorkomen dat uw gevolmachtigde er met uw geld vandoor gaat zonder dat u dat weet of kan weten.

Bankrekening voor spaargeld

Maatregel drie: open een aparte bankrekening voor uw spaargeld. Heel belangrijk en simpel te regelen is het openen van een aparte rekening voor uw spaargeld. Voor deze spaargeldrekening leent u nooit aan iemand anders uw pinpas uit. Punt.

Bankrekening voor boodschappen

Maatregel vier: open een aparte bankrekening voor de boodschappen. Daarnaast regelt u dat u een aparte bankrekening heeft voor dagelijkse boodschappen e.d. Op deze bankrekening staat nooit veel geld. U regelt ook dat de hoeveelheid geld die per dag van deze bankrekening kan worden gepind heel laag is, dus een lage daglimiet. Zo voorkomt u dat uw hulp even voor € 500,00 op een dag voor haarzelf pint als ze voor uw wat groente en vlees koopt…

Waar kunt u hulp vinden?

Heeft u het gevoel dat u financieel misbruikt wordt? Bel gewoon met de organisatie Veilig Thuis, telefoonnummer 0800 – 2000. Of kijk op internet op de website van deze organisatie Voor een Veilig Thuis. Bij de GGD kunt u ook terecht voor uw vragen.

Mogelijk bent u zelf niet in staat bovenstaande maatregelen te treffen. Als personal organizer kan ik u hierbij van dienst zijn. Op de pagina referenties kunt u lezen over de tevredenheid van mijn eerdere opdrachtgevers.

Succes met het nemen van uw voorzorgsmaatregelen!