Wat hebben döstädning en je ouderlijke huis ontruimen gemeen? Lees het in deze blog!
Onlangs werd ik als person organizer ingeschakeld om de woning van een seniore alleenstaande heer leeg te ruimen. Deze seniore heer had geen familie. Hij had zijn huis enorm op orde. Dit was een pré. Wat minder gemakkelijk was, was het feit dat hij zijn huis in lange periode niet had uit- en daarmee opgeruimd. Zo trof ik onder meer tal van gereedschap aan, die het niet meer deden. En tegenwoordig kun je niet al je grof vuil meer zo in een grote bak in de Milieustraat gooien. Nee, je dient dus al thuis alle af te voeren spullen te sorteren in bijv. matrassen, hard plastic, hard hout. Een enorme uitzoekklus en tijdrovende bezigheid.
Toen ik met dit huis ontruimen bezig was, dacht ik direct aan döstädning. Weet jij wat dit inhoudt? Het is het Zweeds voor opruimen voor je dood gaat. Klinkt wat macaber wellicht. In Zweden vraagt de overheid haar burgers om vanaf middelbare leeftijd je spullen uit te zoeken en indien nodig uit huis te doen. Zo voorkom je zelf dat je nabestaanden zich door allerlei spullen moeten wurmen en zich tal van vragen moeten stellen, wanneer zij jouw huis ontruimen na jouw heengaan. Een gedöstädningde woning is natuurlijk sneller te ontruimen voor de nabestaanden!
Wanneer je nog in het huis woont waarin je je gezin hebt gekregen, heb je vaak meer dan genoeg ruimte om veel oude spullen te bewaren. Maar wat als jou ineens iets overkomt en je kinderen moeten al deze spullen uitzoeken? Ik adviseer mijn seniore cliënten daarom altijd om zolang ze dit nog kunnen, zelf te beginnen met hun huis uit- en daarmee leger te ruimen. Vaak zijn het simpele zaken waarmee al heel veel ruimte vrij komt in huis. Denk aan de schoolspullen van de kinderen van zolder halen en hun oude speelgoed. En tegenwoordig heb je met WhatsApp de mogelijkheid om er dan ook voor te zorgen dat de spullen snel uit huis kunnen. Mijn cliënten leggen daarvoor een ‘oudspulhetouderlijkehuisuit’-WhatsAppgroep aan. Zij fotograferen de spullen van bijv. de zolder en vragen aan hun kinderen of ze deze spullen nog willen? Zo ja, dan kunnen ze die komen ophalen voor datum X. Zijn ze later, dan zijn de spullen reeds het huis uit. Met zo’n WhatsAppgroep kan het huis uitruimen sneller gaan. De kinderen worden meer betrokken bij het uitruimen en bieden zelf aan om een dag met hun ouders de zolder onder handen te nemen. Om maar een voorbeeld te geven.
Heb je hulp nodig bij het döstädningen van je huis, neem gerust contact met me op. Of volg je liever een workshop over je huis op orde krijgen? Kun je het alleen af als senior, hulp vragen van je kinderen kan de klus versnellen en plezieriger en gezelliger maken.
Succes met het döstädningen van je woning!